Monday 28 February 2011

Musicholic


Февруарският брой на L`Europeo е с-т-р-а-х-о-т-е-н.Не само заради темата спирт & spirt, но и заради чудесните текстове за Фицджералд и Зелда (да не се бърка със Зелма), Чърчил, Серж Генсбург, Висоцки + разкошни черно-бели фотографии.Колекционерски брой. Струва си солената цена от 8 лв, но все пак е двумесечно издание.
Сред известните личности имали афера с алкохола, а те никак не са малко, е и Amy Winehouse. Авторката Алекс Гюзелева я нарича певицата с име Винарна. Ейми си е с името, определно. Понеже този понеделник ми е много бритиш, Оскари за Речта на Краля, то днес ще обърна внимание именно на певицата Винарна.
Back to Black (2006) е един от любимите ми албуми. Учудващо е как една такава ексцентрична личност създава толкова приятни и музикално симетрични песни (?!). Love Is a Losing Game, например. Причината е в контраалт гласът на г-ца Винарна. Дълбочина, Soul, R&B, Jazz. Семпли от Марвин Гей се улавят в Tears Dry On Their Own.
Valerie и Rehab са брутално известни, но и другите парчета заслужават отношение.
Малко парадоксално на целия бритиш понеделник, но музиката на Winehouse на мен ми носи духа на Ню Йорк. Не знам защо. Не смятам да се опитвам и да разбера. Пък и както някой беше казал "Светът изостава с три питиета".
Here is to Music.

2 comments:

  1. о,о, много ми харесва колко си обрана и точна, ма много! "Светът изостава с три питиета" ще си го сложа в активния речник! :)))

    ReplyDelete