Tuesday 15 November 2011

Всичко от майката


* препоръчителен майчински контрол, текстът е плод на чисти наблюдения на авторката (немайка)

Да ви кажа от известно време забелязвам - странно нещо трябва да е феноменът майчинство. Повече от половината ми приятелки, познати, колеги, съученички, абе сума народ, роди, ще ражда или обмисля да направи едно от двете. Чудесно, казвам аз. И то искрено.
Това, което ме зашеметява обаче в последствие, е трансофрмацията, която те, моите приятелки, познати, колеги, съученички изживяват. И понеже не обичам многословието съм ги разделила мислено на две групи.
БГ-мамата: Тя започва обучението си за джедай-бг-мама преди да забременее, пие си фолиевата киселина, внимава, пази се, прочела е колкото може да носи образователна литература по въпроса "Вашето бебе" и е готова за още. Настъпва "най-важното събитие" в живота й, старателно избира болница, след като ги е обиколила всичките, познава докторите, кой е добър, кой е лош, защо да раждаме в пазарджик, а не в силистра и коя е най-усмихнатата акушерка в токуда. Тя е готова. Настъпва моментът и от там нататък фейсбук профилът й се пълни ежеминутно 84539843 снимки на "най-ценното в моя живот". Не дай си боже, прави профил на наследника/чката в бебебук - брутално извращение на фейсбук, в което информира, т.е рапортува за последните събития около бебето си- яде, спа, ака, падна му пъпа, хлъцна и т.н. Става активен член на ла лече лига, като информира за това всичките си нераждали приятелки и при всяка възможност пропагандира кърменето, раждането прави, безопасните бебешки столчета за  коли и какво още не. Добива статуса на кораб - майка вещ в отглеждането на детето, продължава да чете литература по въпроса, спори, ненавижда Спок и ситемата му и е готова да се закълне, че детската кухня в квартала й е най-добрата. Трудно ще проведеш разговор за нещо РАЗЛИЧНО от гореизброените, тегаво се общува с такива хора, опитваш, ама нъц.
Майката-пич: Тя е родила преди няколко месеца, но сте в борисовата на кафе, обсъждате как да се отиде до фестивала в разлог и в коя хижа е най-добре да се празнува нова година, докато бебокът спи в количката. Таксита, метро, майката-пич няма спирачка, за нея няма карантина, пазене на детето, бактерии, грипна епидемия, кашлящи хора и прочие, има хора, бе! Тя е социална и нормална, грижи се за детето си, но не забравя себе си, успяла е да постигне някакво равновесие, трудно, но е успяла. Обмисля как по-бързо да се върне на работа, щото нали, трябва да се работи.

Убедена съм, че и двата вида майки обичат децата си.

Казват, че майчинството е най-естественото нещо за една жена, защо тогава повечето хора се втренчват така в отрочетата си, ужасно е.







1 comment:

  1. Почти съм съгласна, ама както знаеш, обичам златната среда :) Затуй си мисля, че не може да има само бг-мами и майки-пичове и нищо по средата. Всичките си имат странностите, наистина понякога някои майки са досадни, ама, като се замислиш, дори тия, дето по цял ден са в парковете и не им пука от микроби, ако дребното се разреве, първо се обръщат към ония първите, щото те са си прочели домашното :) То е като някакъв затворен цикъл... А и все повече се убеждавам, че не може да искаш да гледаш дете, без да му отделяш нужното внимание (в това число и на аксесоарите за детето..) Това е като да си вземеш кученце - винаги ще искаш да го заведеш при най-добрия ветеринар и да му купиш най-здравословната храна, ама ако може и в парка да не се задява с уличните кучета, които може да го ухапят и да му пренесат някоя зараза ;)Само, дето някак е по-лесно човек да си даде кученцето на други хора, ако случайно по някое време му писне да се занимаваш с него... Иначе и аз много обичам кученцата :) Особено чуждите ;)

    ReplyDelete