Tuesday 4 May 2010

... и се възмутих

Няма как да не се възмyтя от един "репортаж", който гледах сутринта.
Не съм някоя лелка, която мърмори по принцип, но ерзац репортерката има функцията на "дръжка на микрофон", след като това е ОСНОВНАТА й функция. Обобщенията й са като на дете в 1 клас. Подбраните интервюирани са шок и ужас. Още по-отврателен е игривият тон в целия репртаж.Кифлите и мутрите не са ВСИЧКИ мъже и жени в тази страна.Hякой ще ми каже, те са повече, live with that. ОК, но рамката на цялото видео е да покаже как стоят нещата в България, един вид представителна извадка.Каква извадка могат да бъдат мафиоти, курви и чалга клубове?!Вярно, че от журналистическа гледна точка това е далеч по-интересно, отколкото концертите в зала България, дебатите в Червената Къща, Кинoмания и пр.
Спирам, защото мога да продължа безкрайно.

BBC имаха подобен филм за чалга/суб-културата, но беше направен доста по-професионално, макар аз лично да ненавиждам "английският интерес към екзотичното". Под екзотично разбират Балкани, Африка, Азия, Франция ?! , ах, но то се оказа целия останал свят!!!

Не мисля, че вината за подобни репортажи трябва да се търси само в БГ действителността.Независимо дали ни харесва или не, чалга културата е част от развитието ни като общество.Да-гадно е, но не аз смятам,че това ще отмине с времето.А BBC да се заиграят с нещо по-стойностно, когато стане дума за България.Ние не сме само чалга, корупция и евтина дестинация за пияни англичани, нито евтина земя за продан. No man`s land is elsewhere, thank you.

2 comments:

  1. http://www.metropolistv.nl/en/themes/real-men/bulgaria-be-a-jerk

    tova e "reprtajyt"

    ReplyDelete
  2. Така си е, по дяволите!

    ReplyDelete